Medeltidsveckan 2022 tema Fantasy

MEDELTIDEN BJUDER IN ALLA!

MEDELTIDSVECKAN PÅ GOTLAND 2022 TEMA FANTASY

Officiell trailer Medeltidsveckan på Gotland 2022 – tema Fantasy!

“Det är i mitten av sommaren – en ovanligt varm söndag i augusti närmare bestämt – och två händelser förändrar Gotland för alltid. Den ena grym och välkänd, den andra hoppfull och dold i mystik. Eftervärlden kommer för evigt minnas slaget vid Visby, men det händer också något fantastiskt den här sommaren, något som bara viskas om bland vänner. Bortförklarat som vilda fantasier av de som inte var där. För oss som var med sommaren Anno Domini 1361, för oss är det alldeles sant. För vi ser med egna ögon Evighetsbrunnen öppnas. Och alla de väsen och skapelser som strömmar därur!”

– Priorinna Christina Wippervorde, Solberga kloster (ur boken Magica Gotlandica, översatt till modernt språk)

Program & Biljetter!

Hej alla medeltidare, vikingar, pirater, orcher, bumlor och alldeles vanliga alver,

Nu är det premiär för den första filmen om Medeltidsveckan på Gotland 2022 tema Fantasy. Och nu släpper vi inbjudan är till alla som vill vara med och skapa ingredienserna för sommarens festival. Här hittar du den första informationen och viktiga datum.

Tillsammans gör vi världens bästa medeltid!

Julteaser – Medeltiden invaderas av sagorna!

ÖPPEN INBJUDAN TILL ALLA

Är det här till dig? Ja! Du är kanske artist, hantverkare, volontär, författare eller föreläsare. Kanske driver du en butik, säljer dina varor från ett marknadsstånd eller ansvarar för en krog. Eller så representerar du en teater, en musikergrupp eller en scenshow. Återskapar historiskt lägerliv och kultur eller är lajvarrangör, cosplayer, streamar rollspel, är filmpoddare eller sagoberättare. Kanske organiserar du en annan festival, en förening, är utställningskurator på ett museum eller har ett galleri vars drömmar för 2022 passar perfekt med det vi vill samskapa? Den här inbjudan är till dig!

EN GEMENSAM MEDELTID

Nu samlas hela Medeltidsveckans utbud – stort som litet – under ett program. Vi vet att varje aktör har olika behov. Ett litet handelsstånd kanske främst behöver en plätt på änget med el och vatten och tid att ställa i ordning. En stor eldshow tar över en hel ruin med en lång lista av teknik och säkerhetsrutiner. Samtidigt delar vi alla samma mål, att ge liv åt drömmen om en annan verklighet. Därför välkomnar Medeltidsveckan alla deltagare i en festivalinbjudan till 2022 års Medeltidsvecka. Våra medeltidsöar är oaser där drömmen tar form, och programmet visar när och var under veckan. Istället för olika inbjudningar till marknadsdeltagare, programdeltagare, volontärer, föreningar med flera skickar vi ut en och samma till er alla för stärka samverkan och kommunikation inför Medeltidsveckan.

Anmälan är öppen!

TEMA FANTASY

Medeltidsveckan 2022 har tema Fantasy. Vi föreställer oss ett medeltidens Visby och Gotland, där Bysen och älvafolk delar stadens gator med människor och djur. Medeltidsveckan vill med detta hylla alla fantasynördar, från Tolkienälskare till teveserie-bingare. Vi vill lyfta kreativitet, skaparglädje och fantasi. Vi vill prata om folktro, vidskeplighet och den magiska verklighet man tog för givet förr i tiden. Parallellt med historiskt återskapande kring Battle of Wisby år 1361 välkomnar vi de märkliga, älskade och inspirerande sagorna som en gång var alldeles sanna.

Allt om inbjudan och Medeltidsveckan på Gotland 2022 tema Fantasy hittar du på här, på https://medeltidsveckan.se

Varma hälsningar i vinterfrosten från alla oss på kansliet!

ÖVERALLT HELA VECKAN

Medeltidsveckan bjuder in dig som vill skapa programpunkter för festivalen, på medeltidsarenan, i parker, ruiner, stadsmiljö och på landsbygden. Vi söker helt historiskt korrekt innehåll, gärna som belyser skillnaden mellan vad vi vet och vad vi gissar om medeltiden. Vi söker också kreativa fantasyskapelser, hämtade ur lokal mystik som di sma undar jårdi, helt egna fantasier eller inspirerade av världslitteraturen. Vi välkomnar som vanligt matstånd, utställare, hantverkare, artister, föreläsare, krögare och handlare. Vi vill höra era förslag på ruinföreställningar, kurser, dans och parkteater. Uppvisningsläger, återskapade händelser och mode. Vi välkomnar särskilt eldsprakande magi, förunderlig mat och märkliga upptåg! Alvöron är lika välkomna som djurhuvudformade spännen, pirathattar, lammskinnsväst och slitsar. Det är givetvis också välkommet med handsydd struthätta från gotländsk försommar, kvart över nio en söndag i augusti år 1361. Lila tentakelburgare, skimrande lyckotalismaner och rustmästare med boffersköldar passar lika bra som en medeltida kryddbod. Och med lite tur kan vi på Medeltidsveckan 2022 återigen fylla vallgravar, gator och torg med parader och eldslukare – kanske ett karnevalståg med väsen och folk från olika världar bland baretter och snabelskor!

VIKTIGA DATUM

Följande datum och deadlines gäller med reservation för ändringar.

Deltagare:

 • Anmälan öppnarmedeltidsveckan.se kl 15.00, fredag 14 januari, 2022
  Vid detta datum kommer mer information, grundläggande avtalsupplägg och praktiska detaljer finnas tillgängligt på hemsidan.
 • Deadline för er att svara och skicka in er anmälan är kl 24.00, måndag 28 februari
 • Kompletterande information, urval och avtalsskrivning inleds kl 15:00, tisdag 1 mars
  Planering och anpassning sker löpande under perioden mars till maj. Beslut om teknisk rider, utökade prislistor för externa tjänster och annan praktisk information delas 1 mars.
 • Deadline för att inkomma med komplett marknadsföringsmaterial är kl 15:00, fredag 10 juni
  Vår ambition är att publicera varje programinnehåll, utställare och deltagare så snart avtal har skrivits, och tar gärna emot material löpande för att underlätta för besökare att förboka. Material måste dock senast vara Medeltidsveckan tillhanda kl 15:00, fredag 10 juni för att publiceras i eventuella trycksaker och program.

Volontärer och föreningar:

 • Volontäranmälan öppnar på medeltidsveckan.se kl 15.00, tisdag 1 februari
  För volontärer som skriver upp sig på minst 4 pass ingår veckopass. Dagpass och en matbiljett erbjuds vid enskilda volontärpass. Mer information om arbetsgrupper med mera på hemsidan när anmälan öppnar.
 • Anmälan till föreningar som vill ha uppdrag under Medeltidsveckan mot ersättning till föreningen öppnar på medeltidsveckan.se kl 15.00, tisdag 1 februari
  Vi söker främst medarbetare för trygghetsarbete, städuppdrag, biljetthantering med mera. Mer information på hemsidan när anmälan öppnar.

SLAGET VID  MÄSTERBY OCH RINGMUREN – BATTLE OF WISBY

Medeltidsveckan på Gotland 2022 lyfter särskilt de historiska slagen på Gotland år 1361. Det är ramberättelsen för fantasytemat, där krigets fasor öppnar porten till andra världar. Genom Battle of Wisby, med fältläger och fältslag återskapas den historiska händelsen så som vi känner den genom forskningen. Med det nyskrivna Mythos Kapitel II, fortsätter berättelsen om Hwita Stjerna i en arenashow inspirerad av Gutasagan och Valdemar Atterdags invasion av Gotland. Vi vill föra in mer idéhistoria i folkbildningen. Vad såg människorna i de smalaste grändernas skuggor och ute i skogen om natten?

Maila oss!

Tack alla ni som hör av er tidigt och hjälper oss med frågor eller kommentarer om vad som är otydligt. Räkna med förlängd svarstid under lov och inför deadlines, så var gärna ute i god tid. Kontakta Medeltidsveckan på [email protected] om du undrar något!

SKAFFA DITT MEDELTIDSPASS REDAN NU OCH FÖRBOKA CAMPING!

Nu har vi släppt Medeltidspasset för Medeltidsveckan på Gotland 2022 tema Fantasy!

För 2022 inför vi ännu mer rabatt för unga och familjer. Priset blir en aning högre för vuxna. För barn är det helt gratis högre upp i åldrarna (upp till 6 år), och för unga upp till 15 år blir det 45% rabatt! Vi har även rabatt för pensionärer, sjukpensionärer, studenter.

Förboka din medeltida camping – Veckopass ingår!

Video av Adam Stumle, Any Moment Productions.

Cosplay bild Nuada från Hellboy II
Fotografi: Tobias Curden
Modell, smink och kostym: Mairon Oakley