Medeltidsveckans vänner

Tycker du också det var bättre förr? Bli Medeltidsveckans vän och hjälp oss jobba för det även i framtiden. Så här gör du:

Medeltidsveckans vänner

Hjälp oss skapa en ännu härligare upplevelse för alla oss som brinner för medeltidens magi. 
För 200:- hjälper du oss att skapa en ännu härligare upplevelse för alla oss som brinner för medeltidens magi. Förutom vår eviga tacksamhet och vänskap ger det dig exklusiva erbjudanden hela året.

Swisha 200 kr till 123 694 89 88 eller besök vår butik på Marknaden i Besökscenter under Medeltidsveckan nästa gång.
Medeltidsveckans Vänner skapades 2018 för att 
  • stödja Medeltidsveckan på Gotlands verksamhet
  • stärka communityt som Medeltidsveckans besökare består av
  • stärka kanalerna mellan besökare och arrangörer
Att vara Medeltidsveckans Vän ger en personlig inblick i arbetet med
Medeltidsveckan, ger rabatt på utvalda evenemang, produkter och
föreläsningar under och utanför Medeltidsveckan på Gotland. 

Kostnad: 200 kr per person och år

Tillgänglighet

Medeltidsveckans besökare är det viktigaste vi har och vi är måna om att så många som möjligt ska kunna få just sin medeltidsupplevelse uppfylld. Nedan har vi sammanställt viktig information om tillgängligheten under Medeltidsveckan

Tillgänglighet

STATSBILD 
Den medeltida staden Visby är till stora delar belagd med kullersten. Nere på Medeltidsveckans marknad är marken jordtrampad och/eller gräsbelagd. Marken kan bli lerig vid nederbörd. Asfaltsbelagd entré till marknadsområdet finns på sjösidan och nås via Strandpromenaden från Almedalen. 

LEDSAGARE
Besökare med funktionsvariation, som har behov av assistent eller ledsagare, är berättigad att kostnadsfritt medföra sin ledsagare/assistent på Medeltidsveckans arrangemang. Särskilt assistentkort lämnas ut i Besökscenter under v. 32 på marknadsområdet mot uppvisande av giltigt intyg från ledsagarens arbetsgivare eller kommun. Under tornerspel i juli, kontakta personalen på tornerspelsarenan. Assistentkort uppvisas i entrén till ruinföreställningar, tornerspel samt invigning. 

TILLGÄNGLIGHETSVÄRD
Under Medeltidsveckan finns det under eftermiddag- och kvällstid en tillgänglighetsvärd på plats vid programpunkter i St. Karin samt under invigningskvällen vid Strandpromenaden. Värden bär en flagga märkt med symbolen här intill. Ta kontakt med värden vid entré för att bli visad till reserverad plats. Notera att dessa platser kan bli fulla och var gärna därför på plats i god tid innan evenemangets start (ca 45 min innan programpunkten).

INVIGNINGSKVÄLLEN
Strandpromenaden är asfaltsbelagd och kan nås genom innerstaden eller via Almedalen. Vid behov ta kontakt med tillgänglighetsvärden på plats för att nå reserverad yta. 

RUINFÖRESTÄLLNINGAR Underlaget i ruinerna är i de flesta fall grus, sten, gräs eller en kombination av dessa underlag.

TORNERSPEL Vid samtliga tornerspel, under juli och under Medeltidsveckan, finns värdar på plats vid entrén till tornerspelsarenan. Vid behov ta kontakt med värden vid entré för att nå reserverad yta. 

TOALETT Tillgänglighetsanpassad toalett finns vid tornerspelsarenan (mot sjösidan) samt på marknadsområdet (sjösidan). Toalett med lift finns på Visby Lasarett (se karta). 

HYRA AV HJÄLPMEDEL/TILLBEHÖR Vid hyra av hjälpmedel eller tillbehör, kontakta vår samarbetspartner Funkibator på Gotland (Gotland on Tour) http://gotour.se/ eller Region Gotland www.gotland.se 

KONTAKT Vid övriga frågor; kontakta info@medeltidsveckan.se 

TILLGÄNGLIGHET RUIN FÖR RUIN
Tillgängligheten i Helge Ands ruin (smal ingång med trappsteg) och St. Görans ruin (kuperad gräsbelagd terräng) är begränsad för rullstolar, permobiler, rullatorer och barnvagnar. 

Ruinen St. Hans/Per kan nås genom grind på norra sidan, ruinen är gräsbelagd. 

St. Lars ruin är grusbelagd och entrén ligger i viss uppförslutning. 

Tillgängligheten i St. Nicolais ruin är god (stenbelagd med vissa gruspartier). 

Drottens ruin har en ramp vid entrén. 

St. Karin är delvis stenbelagd men underlaget är bitvis ojämnt, tillgänglighetsvärd finns på plats under eftermiddag- och kvällstid under v. 32. 

Spelplatsen Palissaderna är gräsbelagd och backig med några trappsteg, kan även nås från cykel- och gångvägen vid hotell Solhem, utanför Skansport.

Vanliga
frågor

Måste jag bära medeltidskläder och hur är det med matmöjligheter? Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna inför besöket på Medeltidsveckan.

BEHÖVER JAG BILJETT TILL MEDELTIDSVECKAN?

Du behöver ingen specifik biljett för att åka till Medeltidsveckan. Den närmsta beskrivningen av evenemanget är en stadsfestival, där det förekommer aktiviteter i hela staden och ute på den gotländska landsbygden. Medeltidsveckans hjärta är marknadsområdet, men inte heller här behöver du betala något inträde, däremot till aktiviteter såsom Tornerspel, konserter med mera behöver man ofta lösa en separat biljett.

VAR KÖPER JAG BILJETTER?

Du kan förköpa biljetter till Tornerspelen och ett antal andra föreställningar via vår hemsida. På plats kan du köpa biljetter i Visitors Center på marknadsområdet eller Turistbyrån. Många föreställningar har inget förköp, och då gäller på-platsförsäljning som oftast startar cirka 0,5-1 timma innan föreställningen. Tänk på att många populära föreställningar kan bli fulla och att det kan vara lång kö till biljettköp redan innan försäljningen startar, så var i god tid!

VAR HITTAR JAG PROGRAMMET?

Programmet finns här på vår hemsida samt i tryckt version vid Visitors Center, hos våra volontärer, på Turistbyrån och hos en del butiker och hotell i Visby. Det tryckta programmet distribueras till samtliga prenumeranter av Gotlands Allehanda samt Gotlands Tidningar under v.31. Det är ej möjligt att förbeställa det tryckta programmet, utan det distribueras på plats under festivalen.

MÅSTE JAG HA MEDELTIDSKLÄDER?

Nej du måste inte ha medeltidskläder för att besöka oss!
Du får besöka alla föreställningar med mera i vanliga kläder, endast ett ytterst fåtal evenemang kräver medeltidskläder och då är detta tydligt markerat i programmet. Vi uppmuntrar dock alla att klä upp sig i medeltidsdräkt om du har möjlighet, för att ytterligare fördjupa känslan av en medeltida stad!

KAN JAG HYRA MEDELTIDSKLÄDER?

2018 går det att hyra medeltidskläder i samband med Medeltidsveckan, via vårt besökscenter på marknaden, kl 11-14 varje dag.

VAR HITTAR JAG MÖNSTER TILL ATT SY MEDELTIDSKLÄDER?

Det finns mycket information att hitta på internet om att skapa en medeltida dräkt. Ett exempel är Historiska Världar, som beskriver ett antal dräkter i urval. Det finns även mönster, tyger och tillbehör att köpa. På Facebook finns gruppen Vi som syr medeltidskläder för dig som är intresserad av att själv sy din dräkt. Några återförsäljare i urval är: Medeltidsmode, Historiska rum, Handelsgillet, Svarta Kattens handelshus, Korps handelsbod, med flera.

FÅR JAG BÄRA KNIV / SVÄRD TILL MIN DRÄKT?

Nej, det är inte tillåtet att bära kniv eller svärd till din dräkt. Sveriges lag gäller även under Medeltidsveckan. Knivar och svärd är endast tillåtna för deltagare vid specifika evenemang såsom under slaget Battle of Wisby eller under föreläsningar om svärd eller vapen, och skall i sådana fall bäras dolt och diskret dit och tillbaka. Inga undantag för gator och torg gäller, och är du osäker ber vi dig att ta kontakt med Polismyndigheten på Gotland.

FÅR JAG TA MED MIG KAMERA TILL OMRÅDET?

Ja du får ta med kamera på alla evenemang om inte annat anges tydligt. Det är dock inte tillåtet att fotografera med blixt under föreställningar, eftersom det både förstör den medeltida upplevelsen samt kan störa framträdandet och vålla fara för artister under exempelvis eldshower.

ÄR BARN VÄLKOMNA PÅ MEDELTIDSVECKAN?

Barn är mer än välkomna på Medeltidsveckan, i alla åldrar! Vi har besökare som precis är nyfödda och de som passerat hundraårsstrecket. Medeltidsveckan passar lika bra för alla.

FINNS DET MAT ATT KÖPA PÅ OMRÅDET?

Det finns gott om god mat på området! Allt från hela middagar till sötsaker, i olika prisklasser och varianter. Mattorget mitt på marknaden är ett perfekt tillhåll för dig som vill uppleva högklassig underhållning vid den öppna scenen Forum Vulgaris samt prova äta medeltidsmat och få nya upplevelser!

KAN JAG ÄTA MEDHAVD MAT PÅ OMRÅDET?

Ja, du får gärna ha picknic på marknadsområdet, dock ej på mattorget / Forum Vulgaris som är reserverat för gäster till restauratörerna.

KAN JAG BETALA MED KORT?

Ta alltid med kontanter till marknadsområdet samt föreställningar för säkerhets skull, även om många försäljare numera accepterar kort är det fortfarande långt ifrån överallt det går att betala med annat än kontanter. Bankomater finns i staden (ej på marknadsplatsen), utmärkta på karta i det tryckta programmet.

FÖREKOMMER / FÅR JAG DRICKA ALKOHOL PÅ OMRÅDET?

Alkohol får endast förtäras på plats där serveringstillstånd finns, och det är endast hos utvalda restauratörer på marknadsområdet. För hela marknadsområdet i övrigt samt staden i helhet gäller Visby stads ordningsföreskrifter som förbjuder sprit, vin och starköl på offentlig plats i centrala Visby. På dag- och kvällstid hänvisar vi till Visbys utmärkta utbud av krogar, här finns både ett flertal medeltidskrogar och mera moderna varianter av alla de slag.

HUR TAR JAG MIG TILL GOTLAND?

Se vår sektion Resa och bo.

VAR KAN MAN BO UNDER MEDELTIDSVECKAN?

För camping, stugor eller hotell – se vår sektion Resa och bo. En nyhet från och med 2016 är Medeltidsveckans egna camping - det perfekta alternativet för dig som vill ha ut så mycket som möjligt av din Medeltidsveckovistelse! Se vår campingsida för mera information. 

FINNS DET SJUKVÅRDSPERSONAL PÅ PLATS?

I Visitors Center kan du hitta sjukvårdsutbildad personal för enklare ärenden, omplåstring etc. För allvarligare tillbud gäller akutmottagning på sjukhuset eller ambulans via 112.

OM JAG HAR TAPPAT BORT NÅGOT?

En del borttappade saker inkommer till Visitors Center på marknaden. Vi överlämnar alltid värdesaker till polisen. Om du tappat något och det inte inkommit innan du åker hem kan du maila till borttappat@medeltidsveckan.se senast 3 månader efter festivalen så försöker vi efter bästa förmåga återbörda föremålet om det inkommit till oss.

Miljö och
trygghet

Medeltidsveckan är ett miljömärkt event sedan 2010, diplomerat av Stiftelsen Håll Sverige Rent. Vi vill ligga i framkant i strävan efter att vara ett hållbart evenemang. Vårt hållbarhetsarbete har tre fokusområden - Miljö, Jämställdhet och Trygghet. Medeltidsveckan skall vara en festival där alla kan känna sig välkomna och trygga, såväl idag som i framtiden.

Miljö och trygghet

Det hållbarhetsarbete och den miljöpolicy som Medeltidsveckan utgår ifrån är baserat till stora delar på de kriterier som Stiftelsen Håll Sverige Rent arbetar efter. Vi strävar efter att konstant minska vår miljöpåverkan inom samtliga områden, och samtidigt skapa en trygg och säker miljö för samtliga våra besökare. Sedan Medeltidsveckan inledde ett aktivt arbete med att minska mängden skräp i stadsbilden har också andelen anmälda brott under festivalen gått ned, samtidigt som den upplevda tryggheten ökat. Flera studier visar på det vi även upplever själva - en ren omgivning hjälper tillsammans med övriga åtgärder till att skapa en trygg miljö.

MILJÖ

Under Medeltidsveckan läggs stor vikt vid att hantera mängden avfall på ett både effektivt och miljövänligt sätt. Tillsammans med vår Miljöpartner ICA TORGKASSEN och andra samarbetspartners arbetar vi för att minska mängden transporter och uppmuntrar till miljösmarta lösningar vad gäller matinköp, resor och samåkning. De rengöringsmedel vi använder är samtliga miljömärkta och på vårt kansli serveras endast ekologiska varor vid våra möten. Vi tror på samverkan och att sträva efter att alltid välja det mest hållbara alternativet i stort som smått. 

JÄMSTÄLLDHET

Under Medeltidsveckan har vi cirka 40 000 besökare, med en stor mångfald och framförallt hög grad av jämställdhet både baserat på demografi och värdegrunder. Detta är något vi tycker är oerhört viktigt och det är därför väsentligt för oss att den publik vi har också avspeglar sig i de artister som står på scenen och den kommunikation vi visar upp utåt. Eftersom Medeltidsveckans innehåll till största del består av externa arrangörer som själva genomför sitt evenemang kan vi inte alltid styra direkt över innehållet, det är därför vårt mål att internt och externt tydliggöra att  Medeltidsveckan skall vara en festival för alla oavsett bakgrund, kön eller andra förutsättningar och att det skall genomsyra utbudet på plats. 

TRYGGHET

En trygg miljö är förutsättningen för att besökare skall ha en positiv bild med sig hem och vilja återkomma. Genom att låta trygghetsarbetet genomsyra uppbyggnaden av organisationen, de fysiska platserna samt påverka stadsmiljön i rätt riktning kan vi skapa de bästa tänkbara förutsättningarna för dig som besökare att känna dig trygg under ditt besök och genom ett viktigt samarbete med våra Trygghetspartners Länsförsäkringar Gotland och Länsstyrelsen på Gotland kan vi tillse att allt trygghetsarbete står högt på agendan under hela året. Tillsammans med våra Miljö- och Trygghetspartners anställer vi värdar som arbetar med renhållning och hjälpsamhet under nätterna. Vi har bemanning av Kvinnojouren Trots på marknadsområdet under hela veckan och vi arbetar kontinuerligt under året tillsammans med Polisen och Region Gotland. Och vi är oerhört glada att vi redan idag ser resultatet - Medeltidsveckan har de senaste åren varit i princip helt förskonad från anmälda våldsbrott. 


Organisation

Organisation

Medeltidsveckan har arrangerats sedan 1984. De första åren av Svenska Kyrkans Studieförbund, därefter Gotlands Bildningsförbund. År 1991 bildades Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland som övertog all drift. Stiftelsen finns kvar ännu idag och de olika stiftarna har representanter i dess styrelse. År 2007 bildades driftsbolaget Medeltidsveckan på Gotland AB. Aktiebolaget är helägt av stiftelsen.

KONTAKTPERSONER

Björn Sundberg, Verksamhetschef
0498 29 10 73, bjorn.sundberg@medeltidsveckan.se

Susanne de Paulis, Projektledare kommunikation och försäljning
070 758 13 62, susanne.depaulis@medeltidsveckan.se

Kenneth Hardinge, Rekvisitaansvarig
070 758 13 65, kenneth.hardinge@medeltidsveckan.se

John Friederich, Medeltidsmarknaden
070 585 15 05, marknad@medeltidsveckan.se

Elin Andersson, Volontäransvarig 
elin.andersson@medeltidsveckan.se

Mikael Qwiberg, Projektledare och Tornerspelsproducent
mikael.qwiberg@medeltidsveckan.se

Sara Hultsten, Dräktansvarig
sara.hultsten@textilkonsult.se

AKTIEBOLAGETS STYRELSE

Mats Jansson (ordförande)
Sofia Hoas
Ola Mattson

STIFTELSENS STYRELSE

Mats Jansson - Ordförande
Bo Björkman - Region Gotland
Stefan Wramner (suppleant) - Region Gotland
Jenny Westfeldt - Gotlands Museum
Madeleine Björnegren (suppleant) - Gotlands Museum
Cecilia Herdenstam - Gotlands Bildningsförbund
Lotta Edwall-Eriksson (suppleant) - Gotlands Bildningsförbund
Annelie Adolfsson - Gotlands Hembygdsförbund
Gustav Malmborg - Medeltidsgillet på Gotland
Vera Pärli (suppleant) - Medeltidsgillet på Gotland

VOLONTÄRGRUPPCHEFER

Josefin Dellevik 
Joris Field 
Toril Hedberg 
Therese Larsson
Matilda Ronnås 
Nina White

MEDELTIDSVECKANS KOMMUNIKATIONSGRUPP

Marie Hedén - Redaktör sociala medier 
Jåke Andersson - Fotograf
Stephan Andersson - Fotograf 
Mike Fergusson - Fotograf
Henrik Jensen - Fotograf 
Elin Kero - Fotograf
Maria Kristiansson - Fotograf 
Joachim Wallberg - Fotograf
Constance Mullen - Illustratör

UTHYRNING AV DRÄKT OCH REKVISITA

Medeltidsveckan har ett stort och spännande utbud av hårdrekvisita och dräkter som vi hyr ut under nästan hela året till bröllop, företagsevenemang, filminspelning eller andra event. Standardutbud finner ni här: 
Hyra dräkt och rekvisita, Prislista 2018 (pdf)

Vid önskemål om hyra under längre tid, större uthyrningar eller hyra av våra tält, kontakta oss för offert på info@medeltidsveckan.se

Historia

Fredagen den 13 januari 1984 föddes Medeltidsveckan på Gotland och sedan dess har v.32 fyllts av medeltid varje år!

Historia

Gräv där du står var namnet på ett uppdrag till hela folkbildningssverige i början av 1980 talet. Det handlade om att få folk att intressera sig för den egna traktens historia , att studera , dokumentera och redovisa vad man kommit fram till i skrift, utställningar och teater. Med endast några dagar kvar av ansökningstiden blev Medeltidsveckans urmoder Wiveka Schwartz uppringd och presenterad med uppmaningen "Jag kan inte se att du sökt några pengar till ditt medeltidsprojekt. Vi skall göra fördelningen på måndag". Och resten är som man säger - historia!
I annons i tidningarna tiggdes det tyger. Siden, sammet ,trasa, lump var rubriken. Det blev mycket trasor och lump, men även en del fina gamla gardiner och ett ljusblått sammetsdraperi från Folkpartiet. I början av april startade Modehuset Medeltiden, med arbetslösa som varken kunde eller ville sy konstiga kläder på utrangerade symaskiner från syslöjden. Arrangörernas önskan var att många gotlänningar skulle klä sig i en medeltidsdräkt och bli en del av spelet. Alla var välkomna. Tidningarna publicerade en sida med enkla mönster och idéer under rubriken Så här blir du enkelt medeltida. 

Att kreativiteten varit stor visade sig verkligen den 4 augusti.
Planering, repetitioner och rekrytering av aktörer pågick hela våren och sommaren. Towan Obrador och Synnöve Gahrén skrev manus och regisserade både teatern och barnen i den nybildade gycklargruppen PAX. Musikgruppen Wisby Vaganter bildades med Mikael Neuman som ledare och en grupp ur Visby folkdansgille dansade under Kalle Berggrens ledning.
Det inre gänget brukade träffas på luncherna hos Marita Jonsson för att äta pizza, rapportera och planera för nästa steg.

Det regnade mycket sommaren 1984 men för dem som förberedde historiens första Medeltidsvecka på Gotland spelade det inte så stor roll. Semester, sol och bad var det ändå inte att tänka på. Då syprojektet avslutades till midsommar fortsatte entusiasterna att sy och fixa rekvisita. En student från Umeå som sommarjobbade på Fornsalen flyttade till och med sin säng till ateljen för att kunna arbeta sent på kvällarna. Alla aktörer skulle ha dräkter - kungen, borgmästarparet , soldater , köpmän och fattigfolk. Folkpartiets sammetsdraperier räckte till mycket - en kappa till borgmästaren Gunnar Svahnström, dräkt till musikern Mikael och en tabard till en ryttare. Till kultursekreteraren från förbundet i Stockholm och hennes man syddes det också dräkter. De kom sedan ner till Visby med flyg klädda i medeltidsdräkt med bagaget i korgar och knyten och väckte uppseende de på Arlanda. Numera är det inte ovanligt att folk reser till Gotland i medeltidsdräkt, men då 1984 var det en helt annan sak. 

När så genomförandet kom blev det stor succé! Programpunkterna var välfyllda med folk, teatern på Stora Torget i Visby blev mer än lyckad, och engagemanget var påtagligt från både bofasta, tillresta och media. Det var något nytt. Pedagogiken var enkel: tag på dig en roll, en medeltida människa, ikläd dig en dräkt och gå ut i staden / socknen och fundera över hur din figur levde, bodde, åt, sov, arbetade o.s.v.

En folkbildande festival fylld av glädje, gemenskap och engagemang. Då som nu - dryga trettio år senare!

Statistik och siffror

En festival med 40.000 besökare under 8 dagar innehåller väldigt mycket siffror. Nedan presenterar vi några av dem.

Besökare

40.000

är antalet besökare på medeltidsveckan

Medelålder

34

den genomsnittlige besökaren är 34 år gammal

stort utbud

500

programpunkter under Medeltidsveckan

3,6

i snitt reser besökarna i sällskap om 3,6 personer

6

nätter stannar den genomsnittlige besökaren

206

miljoner kronor spenderar besökarna under sin vistelse på gotland

Världens längsta vecka?

8

medeltidsveckan pågår i 8 dagar

helig vecka

32

sedan starten 1984 har medeltidsveckan genomförts varje år vecka 32

stor marknad

170

På medeltidsmarknaden finns c:a 170 marknadsstånd

98%

av besökarna anger 4 eller 5 i betyg på en femgradig skala när de bedömer sitt intryck av medeltidsveckan

Publik

23.000

Besökare på sommarens tornerspel

återkommande besökare

79%

av besökarna har varit på medeltidsveckan tidigare

Battle of Wisby

1361

I projektet Battle of Wisby återskapas slagen om Gotland år 1361.

Sysselsättningseffekter

136

En upplaga av Medeltidsveckan genererar 136 teoretiska årsanställningar på Gotland

Könsfördelning

53%

Andelen kvinnliga besökare under Medeltidsveckan