Theater
Dick Harrison-Bortglömda regerande drottningar under tidig medeltid
- Bildstenshallen /Gotlands Museum
Theater
Trots att det medeltida Europa var ett patriarkat möter vi påfallande många regerande drottningar i källorna, särskilt under tidig medeltid – Brunhild, Fredegund, Theudelinda, Balthild, Theophanu, med flera. Idag är de okända för de allra flesta. Hur fick de så stor makt, och varför syns de inte i historieböckerna.
Theater
På juldagen år 800 kröntes frankerkungen Karl till kejsare i Rom, en händelse som brukar räknas som en vattendelare i kontinentens historia. Karl blev ”Karl den store”, ”Europas fader” och en medeltida portalgestalt. Trots det är han tämligen okänd för flertalet svenskar. Vem var Karl, och vad uträttade han under sin långa levnad?
Föredrag
I skånska Uppåkra finns spåren av en glömd stad som var ett maktcentrum i över tusen år. Det är en upptäckt som för tankarna till Indiana Jones: tempel, hedniska offer, rituella kulter, guld och silverskatter på ett område som är sju gånger större än Birka.
I över tusen år fanns här ett rikt maktcentrum stort som en stad, med hövdingahall, tempel och mängder av hantverkshus och gårdar. Det var en unik plats i den skandinaviska järnålderns historia, betydligt större än de mer kända Birka och Hedeby, med långväga kontakter ut i världen. Än har bara ett par promille av området grävts ut, ändå har fantastiska fynd hittats som förändrar vår syn på historien. Dick Harrison berättar om platsen och om dess betydelse.
Notera att denna programpunkt kräver Medeltidspass! Det hittar du på medeltidsveckan.se
Föredrag
Dick Harrison är välkänd professor i historia och författare. I sin föreläsning i Bildstenshallen på Fornsalen, föreläser han om det tysk-romerska riket: medeltidens stormakt.
Före 1806 existerade ett stort imperium med centrum i dagens Tyskland, vilket i historieböckerna brukar refereras till som ”tysk-romerska riket”. Varför? Det var inte bara tyskt – tjecker, italienare, med flera bodde också i imperiet – och det var absolut inte romerskt. Hur och när uppkom termen? Och vad innebar denna medeltidens stormakt?
Notera att denna programpunkt kräver Medeltidspass! Det hittar du på medeltidsveckan.se
Sångsamlingen Cantigas de Santa Maria med estländska Rondellus ensemble. Texter reciteras på svenska
Maria Staak – sång, vevlira,
Johanna-Maria Jaama – fiddla,
Johannes Christopher Staak –
sång, blockflöjter, säckpipa.
Robert Staak – luta, percussion
Cantigas de Santa Maria
Denna Estländska ensemble hör till de mest erfarna och etablerade i Europa. Under ledning av
Robert Staak presenterar kvartetten här ett program som helt och hållet tar upp sångsamlingen
Cantigas de Santa Maria, från 1200-talets Kastilien. Röster och instrument blandas i dessa folkliga
Mariahymner, en rytmiskt och melodiskt varierad musik. Texter reciteras på svenska.
NoMeMus arbetar för att lyfta fram och levandegöra medeltidens musik. Genom konserter, kurser och föredrag vill vi ge rum för musikaliska upplevelser och upptäckter.
Vi vill även skapa möten mellan våra nordiska grannländer, mellan artister och publik, lärare och elever, historia och nutid. nomemus.se
OBS Konserten är tillgänglig med eller utan Nomemus festivalpass eller Medeltidspasset.