Bli volontär hos oss

English version here!

Anmälan för volontärer är för närvarande stängd.

Vad är Medeltidsveckan?
Varje år vecka 32 (2024 infaller den 4-11 augusti) samlas tiotusentals historieintresserade på Gotland för uppleva, lära sig, ha roligt och träffa nya och gamla vänner. Medeltidsveckan är registrerad hos Volontärbyrån.

Vi har kul ihop
Vi som bygger Medeltidsveckan är ett härligt gäng med god sammanhållning, som tillsammans hjälps åt att lösa en massa olika roliga utmaningar under året. Många volontärer återkommer år efter år för att umgås och medskapa, alla är lika viktiga och uppskattade delar av vårt team. Under veckan, när vi inte har pass, hittar vi på aktiviteter. Du som aldrig varit på veckan förut och åker ensam kommer inte behöva undra vad du ska hitta på eller vart du ska hitta vänner att umgås med. Du som är gammal räv men inte volontärarbetat förut kommer garanterat att hitta nya bekantskaper och lära dig saker om hur festivalen fungerar som du inte visste tidigare.

Vad gör en volontär?
Medeltidsveckans volontärer behövs överallt – som värdar i Besökscenter och vid föreställningar eller roddare som bär och bygger. Vi har plats för alla som vill hjälpa till att skapa världens bästa medeltid.

I anslutning till festivalveckan behöver vi rigga upp och rigga ner – här gör våra roddarteam fantastiska insatser. Vi består av allt i från glada amatörer till professionella hantverkare – det viktigaste är att du kan och vill ta i! 

Du som redan bor på Gotland eller har möjlighet att vistas på ön under en sammanhållen period under året innan och/eller efter vecka 32 bjuds in att bokstavligen bygga och riva festivalen. Vi behöver allt från arenor till bänkar och du behövs för att vi ska fixa allt! 

Under veckan assisterar volontärerna artister och publik inför och under föreställningar, vi håller snyggt och rent på alla festivalens områden. Vi möter gäster, svarar på frågor, välkomnar och bidrar till att Medeltidsveckan blir en fantastisk upplevelse för både stora och små! 

Vad kan du hjälpa till med?
För att vara en del i något av våra team behöver du framförallt ha en vilja att bidra och möjlighet att befinna dig på ön. Några uppdrag kan också genomföras på distans innan festivalen.

  1. Innan festivalen kan du till bidra med att: 
  • snickra/måla/bygga/bära/rodda/marknadsföra
  • bygga rekvisita 
  • översätta texter till andra språk.
  1. Under festivalen kan du som volontär bidra som:
  • entrévärd – välkomna våra gäster och skapa bra flöden till våra festivalområden och scener
  • värd i besökscentret – hjälpa våra gäster bestämma sig för vad de vill se och göra,  hitta till närmaste toalett eller köpa en pin
  • aktivitetsvärd – hjälpa både stora och små gäster vid våra aktivitetsområden
  • runner – skapa en god och trevlig miljö genom att exempelvis fylla på lampolja, bära bänk, städa ruiner och liknande uppgifter
  • campingvärd – hjälper till att få campingen att flyta på bra för både boende och personal
  • besättningsvärd – tillsammans med gruppledare göra veckan till världens roligaste arbetsvecka! 
  1. Efter festivalen kan du bidra med att:
    packa, bära, köra och organisera festivalens alla fysiska tillgångar. Alltifrån bänkar, tun, scener och plank till skyltar och teknik ska gås igenom och organiseras till nästa festival! 

Vill du vara volontär fyller du i vårt ansökningsformulär, detta hittar du nedan (när anmälan är öppen).
I formuläret ber vi dig kryssa för de egenskaper du tycker att du har, vad du tycker är roligt och vad du absolut inte trivs med. Detta använder vi sedan för att matcha rätt person till rätt plats! 

Vilka fördelar ger det dig som arbetar?
Förutom att du får uppleva Medeltidsveckan med det extra lager som det innebär att vara med i något av våra team och att du får möjlighet att medverka i volontärs specifika aktiviteter så ingår även följande:

  • medeltidsveckans Volontärband som ger dig tillträde till alla festivalområden, samt alla föreställningar i mån av plats
  • mat i samband med arbetspass
  • plats på Medeltidsveckans camping i valfri del, du kan välja om du vill bo i vårt volontärsområde, på den moderna delen eller det historiska lägret. Notera att den historiska delen har separata deltagarkrav.

Vad behöver jag bidra med?
Du behöver bidra med cirka 25 timmars arbetstid, ditt engagemang och god stämning! Utöver dina pass förväntas du ha läst igenom volontärhandboken samt medverkat i något av våra uppstartsmöten om du ska arbeta under festivalveckan. 

Beroende på var du bidrar kan du komma att bli schemalagd lite mer eller lite mindre, eftersom olika uppgifter kräver olika arbetsinsats! Inför schemaläggning kommer du som volontär att få önska lediga tider, men du kan komma att arbeta både tidiga morgnar och sena kvällar. Du behöver också läsa igenom och signera att du samtycker till medeltidsveckans volontärpolicy.

Frågor?

Hur gammal måste jag vara?
Du är 18 år vid festivalens start om du ansöker som självständig volontär.
Tyvärr har vi svårt att hantera yngre volontärer just nu, men de är hjärtligt välkomna att följa med om deras vårdnadshavare är med som volontärer också.

Måste jag prata svenska?
Nej, vi har uppgifter som fungerar utmärkt om du inte pratar svenska.

Måste jag ha medeltidskläder?
Ja, har du inga egna så finns det att låna av oss.

Ansökan för volontärer är för närvarande STÄNGD. – Välkommen åter!

FAKTA: Medeltidsveckan är Gotlands största event – under vecka 32, 4-11 augusti 2024 samlas fyrtiotusen historiskt intresserade för att ha kul, leka och festa tillsammans, få nya upplevelser och vänner. Den historiska festivalen har arrangerats sedan 1984 och är Nordens största medeltidsfestival. Festivalen varar söndag vecka 31 till söndag vecka 32. Medeltidsveckan AB ägs av en icke-vinstdrivande stiftelse.

Medeltidsveckan på Gotland